Novosti

UZ DAN DRŽAVNOSTI Cvijeće na spomen obilježje poginulim ivanečkim braniteljima

Četvrtak

Rodbina poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i Policijske postaje Ivanec, gradski vijećnici, vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, zamjenikom gradonačelnika Markom Friščićem i predsjednikom Gradskog vijeća Zdenkom Đurasom kao i predstavnici pojedinih udruga jučer su, u povodu Dana državnosti, položili cvijeće na spomen obilježje poginulim ivanečkim braniteljima te odali počast svim poginulim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Podsjećajući da se ovaj dan obilježava u spomen na 30. svibnja 1990. godine, kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor, gradonačelnik Batinić evocirao je uspomene na te dane.

-Iako je višestranački Sabor nešto što je danas samo po sebi razumljivo pa i nezamislivo da uopće i moglo biti nekako drukčije, prije 34 godine naš pogled na to bio je bitno drukčiji. Konstituiranje višestranačkog Sabora značilo nam je tada sve ono čemu smo težili nasuprot totalitarnih ideologija, a prije svega slobodu političke misli, slobodu govora i izražavanja i demokratsko sučeljavanje mišljenja i stavova. Na takav Sabor gledali smo kao na jamca pluralnog demokratskog društva, u kome građani različitih interesa, svjetonazora, nacionalnosti i vjeroispovijesti ostvaruju miran suživot – podsjetio je Batinić.

Iako smo, naglasio je, mlada država koja još pati od „dječjih bolesti“ u izgradnji demokratskih standarda, moramo se u osluškivanju naše aktualne političke scene zapitati da li i dalje ustrajavamo na ostvarenju spomenutog sna i ideala pokrenutih prije 34 godine.

-Da li svim našim građanima pod jednakim uvjetima omogućujemo miran suživot u državi koja ih ne promatra i ne procjenjuje temeljem nacionalne, vjerske ili rodne pripadnosti ili temeljem povijesnih i drugih stereotipa, već ih poštuje kao svoje građane koji svojim radom i trudom pridonose njenom razvitku i ugledu? – zapitao je, među ostalim, gradonačelnik te kazao da su upravo to vrijednosti za koje je Hrvatska prošla dug i trnovit put, a za koje su branitelji kao i mnogi civili dali najveću žrtvu.

-Današnjom komemoracijom poginulima ponovno šaljemo poruku da ih nismo zaboravili i da ćemo se i dalje okupljati na tragu njihove žrtve položene za onakvu državu kakvu svi želimo – demokratsku, pravnu, prosperitetnu i, prije svega, pravednu – zaključio je svoje obraćanje gradonačelnik M. Batinić te svima okupljenima i svim građanima čestitao Dan državnosti i poželio im ugodan blagdan Tijelova.

print