Novosti

PLANINARSKI KLUB Predstavljena fotomonografija „Za korak više i dalje“ u povodu 10 godina rada PK Ivanec 2010. – 2020.

Petak

U amfiteatru Srednje škole Ivanec u srijedu je, 29. svibnja, predstavljena fotomonografija „Za korak više i dalje“, izdana u povodu 10 godina rada Planinarskog kluba Ivanec (2010. -.2020.). Okupljenim planinarima, suradnicima i gostima uvodno se obratio predsjednik PK i urednik knjige Tomislav Friščić te naglasio da je monografija podsjetnik i dokument o radu i djelovanju društva tijekom toga razdoblja, ali i zahvala svima koji su sebe i svoje slobodno vrijeme ugradili u razvitak kluba i ivanečkog planinarstva.

-Godine 2010. Ivančica i ivanečko planinarstvo bili su drukčiji. Svi planinari međusobno su se poznavali; mlađi su stjecali iskustva od starijih, koji su ih znali „okrenuti“ prema pravom planinarstvu. Danas je planinarstvo na Ivančici nešto sasvim drukčije; planinara je najmanje, a više je izletnika i rekreativaca. Želja nam je bila da ovom knjigom damo doprinos dijelu planinarske povijesti Ivanca i da ona sama postane jedno veliko putovanje i avantura kroz planine, planinarstvo i sve ono lijepo što takav život nosi – istaknuo je Friščić. 

U nastavku je prikazan kraći video s osvrtom na osnivače kluba i početke njegova djelovanja. Skupu se, u ime nakladnika, Mini print loga, obratio Dejan Težak, kazavši kako je malo PD-ova u Hrvatskoj koji su ušli u ovakav pothvat. Dugogodišnji suradnik i prijatelj PK Ivanec Tomislav Čanić, među ostalim je istaknuo da je PK Ivanec jedino planinarsko društvo u Hrvatskoj koje je za svojih 10 godina rada izdalo fotomonografiju te da će ovakav pothvat sigurno biti uzor drugim PD-ovima. Pozvao je sve da daju potporu vodstvu PK u okupljanju mladih i odgoju prema prirodi, planinarenju i druženju, kako bi društvo i ubuduće nastavilo živjeti.

Predsjednik UDVDR-a Ivanec Ljudvek Cikač osvrnuo se na dugogodišnju dobru suradnju UDVDR-a i HVIDR-e s PK, pogotovo u organizaciji memorijalnih planinarskih pohoda te ocijenio da je PK Ivanec jedna od udruga koje najjače turistički promiču Grad Ivanec.

Obraćajući se kolegama planinarima, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, i sam aktivni planinar i sudionik planinarskih utrka, ocijenio je knjigu PK Ivanec kao značajan doprinos pregledu razvitka ivanečkog planinarstva.

-Monografija nisu samo fotografije s popratnim tekstom, već je riječ o prohodanim kilometrima, iskustvu i dostignućima prenesenima u publikaciju, koja ima velik značaj za naš grad i njegovo planinarstvo. Ako ste ovoliko građe uspjeli skupiti za 10. obljetnicu, kolika li će tek onda biti monografija o vašoj 20. godišnjici? – zapitao se Friščić te najavio da će Grad Ivanec otkupiti dio naklade.

Predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, izaslanik varaždinskog župana, rekao je da je tijekom svečanosti predstavljanja publikacije bilo lijepo čuti priče stvaratelja ivanečkog planinarstva.

-Prenosim vam i izraze podrške župana Anđelka Stričaka koji se, zajedno s ministrom Damirom Habijanom kao pokretačem inicijative Parka prirode Ivančica, zalaže za ostvarenje ove inicijative i zaštite planine Ivančice. Zahvaljujem vam na radu i volonterstvu i na tome što nadahnjujete ljude – poručio je Đuras.

Nakon službenog dijela, druženje planinara i njihovih gostiju nastavljeno je u neformalnom tonu.

print