Novosti

GRAD IVANEC DVD-u Ivanec specijalna oprema za složene intervencije vatrogasaca kod spašavanja s visina i dubina

Petak

U Vatrogasnom domu Ivanec danas je izvršena primopredaja specijalne opreme namijenjene složenim intervencijama vatrogasaca kod spašavanja s visina i dubina. Nabavu opreme je kroz kapitalnu donaciju Vatrogasnoj zajednici financirao Grad Ivanec, a ona ostaje u DVD-u Ivanec kao središnjem vatrogasnom društvu, s time da će služiti na korist građanima cijelog područja grada.

Riječ je o kompletima koji sadrže profesionalnu opremu za spuštanje ili podizanje ljudi i tereta u dubinu ili na visinu -spuštalice, gurtne i karabinere nosivosti 2.200 kg te specijalni tronožac. Primopredaji opreme nazočio je zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Marko Friščić te domaćini, predsjednik VZ Zdenko Đuras i zapovjednik Ivan Putarek.

Tom je prilikom I. Putarek pojasnio namjenu i način njena korištenja te kazao kako će ovakva profesionalna oprema vatrogascima uvelike olakšati i daleko sigurnijim učiniti njihove intervencije, pogotovo kad je riječ o intervencijama na krovovima koje su razmjerno česte kod jačih nevremena, kada oluje i vjetar „dignu“ krovišta ili ih oštete.

Uputio je i zahvale Gradu Ivancu na kontinuiranom povećavanju sredstava za vatrogastvo tijekom proteklih godina. Zahvaljujući tome, omogućava se visok standard po pitanju ulaganja u nabavu novog voznog parka i gradnju vatrogasnih objekata, kao i viša kvalitativna razina opremanjavatrogasaca.

Potvrđuje to i podatak o tome da je u razdoblju od 2018. do 2023.  u vatrogastvo iz proračuna Grada Ivanca uloženo 1,07 milijuna eura, dok se za vatrogastvo u ovoj godini planira daljnjih 113.200 €, od čega je 14.000 € namijenjeno VZ-u Grada Ivanca za opremanje svih DVD-ova u sklopu VZ-a.

-Želja nam je da na obuku za spašavanje s visina i dubina dovedemo barem 6-7 vatrogasaca iz ostalih DVD-ova te ih osposobimo za ovu vještinu – poručio je Ivan Putarek koji, zajedno s Marijem Roginom, zapovjednikom DVD-a Ivanec, jedini imaju položen ispit za specijalnost 1. stupnja spašavanja s visina i dubina.

print