Novosti

KOLOVRAT RIJEČI U IVANCU Na pjesničkoj manifestaciji stihove govorilo 42-oje pjesnika s cijelog Sjevera Hrvatske

Ponedjeljak

Festival poezije u pokretu „Kolovrat riječi“ održan je u subotu, 1. lipnja, osmi put u Ivancu i ivanečkome kraju. 

Ovogodišnji je susret okupio izniman broj sudionika, čak 42 pjesnika iz različitih dijelova sjeverozapadne Hrvatske i šireg područja – Varaždina, Čakovca, Zagreba, Ludbrega, Stubičkih Toplica, Donje Stubice, Brckovljana, Vrbovca, Kumrovca, Sračinca, Gornjeg Kneginca, Varaždin Brega, Lobora, Virovitice, Pitomače, Oroslavlja i Ivanca.

Prva pjesnička točka tradicionalno je održana u Muzeju planinarstva, a voditelji susreta bili su Veronika Štefanko i Darko Foder, koji je sve prisutne pozdravio na ivanečkom govoru kako bi osjetili izvornost mjesta u kome se nalaze. 

U ime suorganizatora manifestacije, Grada Ivanca, okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Osim što je pjesnicima zaželio toplu dobrodošlicu u Ivanec, organizatorima je pružio potporu u daljnjem razvoju manifestacije. 

Zamjenik gradonačelnika sve je prisutne iznenadio recitacijom autorske pjesme „Stari štacun“ koju je napisao u osnovnoj školi, a posvećena je prvoj ivanečkoj samoposluzi. 

AKustosica je prisutne upoznala s muzejskim aktivnostima i novootvorenom suvenirnicom u kojoj su svi zainteresirani mogli kupiti poklon za uspomenu na posjet Ivancu.

Uz brojne sudionike, pjesnike i njihove pratnje, otvorenju manifestacije prisustvovala je i direktorica Turističke zajednice grada Ivanca Jelena Županić. 

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je „pokretanje“ Kolovrata riječi, odnosno čitanje odabranih pjesama, a potom su sudionici krenuli u obilazak pjesničke rute koja je ove godine obuhvatila Područnu školu Tina Ujevića u Salinovcu, livadu uz rijeku Bednju kod OPG-a Marković i društveni dom Stažnjevec.

Svaka pjesnička točka imala je svoju tematiku. U školi u Salinovcu čitana je poezija vezana uz djecu, školu, djetinjstvo i znanje, a na livadi OPG-a Mladena Markovića, nedaleko konja na ispaši, govorena je poezija na temu vode, životinja i prirode. 

Susret je završio u društvenome domu Stažnjevec gdje se pjesnicima predstavila Kulturno umjetnička udruga Stažnjevec, a nakon poezije uslijedio je prigodni domjenak, čije su troškove pokrili Grad Ivanec i Muzej planinarstva. Svoje nagrađivano vino donirao je Ivan Sanković. 

Kao podupiratelj manifestacije uključila se Turistička zajednica Grada Ivanca, koja je svakom pjesniku osigurala promotivne materijale. Organizatori ovogodišnje manifestacijeponovno su bili ivanečki pjesnici Ljiljana Vuglač i Darko Foder.

 

print