Novosti

MJEŠTANI I VODSTVO GRADA IVANCA REZOLUTNO PORUČILI RESORNOM MINISTARSTVU „Držite se što dalje od Punikvi!“

Srijeda

-Velika većina od ukupno 300-ak mještana Punikvi i vodstvo Grada Ivanca kategorički su protiv preseljenja štićenika bivšeg Odgojnog doma Pahinsko u Punikve i takav stav neće se promijeniti, koliko god to bilo teško prihvatiti resornom Ministarstvu rada, obitelji i socijalne politike (MROSP) i Centru za pružanje usluga u zajednici Ivanec. Odustanite od priprema za preseljenje i držite se što dalje od Punikvi i adrese 19 c!

To je, najkraće, sažetak poruke koju su, na sastanku održanom jučer u upravnim prostorima bivšeg Odgojnog doma, domaćinima te predstavnicima resornog ministarstva, uputili građani Punikvi te gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić.

Uz ravnateljicu Centra (bivši OD Pahinsko) Stanislavu Erdelja, sastanku su nazočili i predstavnici resornog ministarstva - Anica Ježić, načelnica Sektora za razvoj i unapređenje socijalnih usluga, Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad i Krunoslav Petrić, načelnik Sektora za podršku organizaciji rada ustanova socijalne skrbi. Pridružio se i načelnik PP Ivanec Danijel Leskovar.

Osvrćući se na inicijativu preseljenja štićenika u Punikve, koja je izazvala velik revolt i Grada i građana, predstavnici mještana gostima su na vrlo konstruktivan način iznijeli protuargumente i pokušali im objasniti razloge nezadovoljstva.

Nema način da prihvatimo preseljenje štićenika u Punikve!

-Cijela ova priča od samoga je početka krenula krivo. Mještane Punikvi, a ni Grad Ivanec, kao lokalnu samoupravu, o tome nitko ništa nije pitao. S nama se nije razgovaralo i ni na koji način nismo bili uključeni u tematiku koja se tiče direktno nas, našega života i, prije svega, sigurnosti naše djece – naglasio je Alen Županić.

Odgojni dom Pahinsko u Ivancu, istaknuto je, djeluje već skoro 100 godina i građani itekako pamte teško nasljeđe koje je ostalo u kolektivnoj memoriji građana po pitanju kriminala, nereda, krađa, tuča, uništavanje imovine i raznih drugih delikata od strane štićenika.

-Koliko god to vama bilo teško shvatljivo, to negativno nasljeđe ne može se tek tako zaboraviti. Građani se boje za sigurnost svoje djece i nema načina da nas uvjerite da ćemo prihvatiti preseljenje skupine od 8 do 10 štićenika u Punikve,, to više što je riječ o mladim dečkima koji nisu neka nezbrinuta djeca, već je riječ o osobama s poremećajima u ponašanju koja su temeljem pravomoćne sudske odluke upućena na smještaj u odgojnu ustanovu – istaknuli su u raspravi Alen Županić, Maja Babić, Tomislav Harjač, Tomislav Golub i dr.

Zašto izmještanje u Punikve?

- Naša djeca dosad su bila sigurna i želimo da tako ostane i dalje, a ne da nam naše 10-godišnje djevojčice izjavljuju da odsad više predvečer neće izlaziti na ulicu. Ako su štićenici doista tako dobri kao što govorite, zašto ih onda izmještate u naše malo naselje u kome, osim igrališta, nema nikakvih drugih mogućnosti za društveni život? Zašto ih ne zadržite u ovom ogromnom kompleksu Pahinskog, gdje imaju sve, od smještaja, radionica i škole do mogućnosti bavljenja sportom? Očito je da vam ova djeca zbog nekog razloga ovdje nisu poželjna pa ih želite smjestiti u naše okruženje – ocijenili su mještani

Problematizirali su i dugi niz upitnih momenata u cijeloj ovoj priči, od adekvatnosti smještaja do činjenice da objekt praktički nema dvorišta te da bi štićenici bili nadohvat prvih kuća građana, što je za njih konsternirajuće i apsolutno neprihvatljivo.

Tatjana Katkić Stanić iz resornog ministarstva uvodno je pojasnila da se djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici transformira na način da će u Pahinsko ubuduće dolaziti djeca, majke, starije osobe, planira se i pružanje pomoći u kući, a da je u planu da se maloljetnici koji su u odgojnu ustanovu smješteni temeljem sudske mjere ovdje više ne smještaju, već da se za njih izgradi smještajna jedinica u Varaždinu.

Bez odgovora o trajanju privremenog smještaja u Punikvama

Po pitanju smještaja štićenika u Punikve, u više se navrata pozivala na europsko i nacionalno zakonodavstvo, konstatirala da proces njihove integracije u zajednicu i tretmana podrazumijeva da prije izlaska iz ustanove u prijelaznom periodu idu u organizirani smještaj te da je dužnost svoj djeci dati jednaka prava i jednak status i pružiti im šansu da budu ravnopravni građani.

Na opetovana pitanja o tome koliko bi privremeni smještaj u Punikvama trebao trajati, građani nisu dobili odgovor.

Treba pritom naglasiti da su mještani nastupili izrazito kulturno i kooperativno te čak i ponudili pomoć u pronalaženju rješenja, kazavši da se štićenicima može pomoći, ali na nekoj drugoj lokaciji i u sredini koja nema negativno kolektivno pamćenje po pitanju Pahinskog:

-Želimo djeci svako dobro, ali znamo i onu drugu stranu. I zato nađite drugo rješenje, kako bismo mi mogli dalje nastaviti mirno živjeti – apelirali su građani.

Batinić: Dođite na zbor građana i uvjerite ih da je to dobro za njih!

Punu podršku građanima izrazio je i gradonačelnik M. Batinić:

-Ni peticija, a ni ovakva reakcija i odaziv ljudi nisu bez razloga, a i osobno se protivim preseljenju štićenika u Punikve. Pozivam vas da prihvatite poziv koji su vam mještani uputili i da dođete na Zbor građana te da uvjerite ljude da je to dobro za njih i lokalnu zajednicu. Pamtim svakakve inicijative, ali ovakvog načina, da se o tako osjetljivim stvarima kao što je sigurnost djece i građana odlučuje njima iza leđa, do sada još nismo imali. Ova inicijativa loše je krenula, a ono što loše krene, ne može ni dobro završiti. Ne radite ljudima nepravdu! Imate njihov stav, imate njihovu peticiju i zato - odustanite od Punikvi!– apelirao je gradonačelnik, prekidan čestim glasnim upadicama gđe Katkić Stanić i onemogućen da misao završi do kraja.

- U vašoj inicijativi ne samo da je izostala komunikacija s građanima, već i s lokalnom samoupravom. Ne možete nekome nametati nešto protiv čega je cijela lokalna zajednica! – naglasio je Batinić.

A što je s povredom ljudskih prava građana Punikvi i njihove djece?

T. Katkić Stanić odvratila mu je da njegove izjave predstavljaju povredu ljudskih prava te kazala kako ne može shvatiti da se štićenicima ne daje šansa za asimilaciju te da ni stav mještana ni Grada po tom pitanju nije dobar.

- A što je s povredom ljudskih prava građana Punikvi i njihove djece? Njih se ništa ne pita? – replicirao je Batinić te podsjetio da nitko nema ništa protiv štićenika, ali činjenica jest da su svi u Pahinsko smješteni temeljem sudske presude, dobar dio njih zbog počinjenih kriminalnih djela.

- Usto, cijelo vrijeme se pozivate na zdravo i tolerantno liberalno društvo, ali mi istovremeno ne dopuštate da završim misao – zaključio je Batinić te kratko nakon toga sa suradnicima napustio sastanak.

Predstavnicima građana u nastavku je preporučeno da još jednom razmisle o cijeloj problematici, da „prespavaju“ i postupe kako treba. Nije rečeno hoće li se itko od resornog ministarstva odazvati pozivu koji su im, uz peticiju s potpisima 261 građana, uputili Vijeće MO-a i građani na Zbor građana na ovu temu koji će se sutra održati u mjesnom društvenom domu u 18.30 sati.

print