Novosti

GRAĐANI PUNIKVI RESORNOM MINISTARSTVU I BIVŠEM ODGOJNOM DOMU PAHINSKO Odustanite od preseljenja štićenika u Pahinsko, stvorili ste psihozu i lošu atmosferu!

Petak

Građani naselja Punikve kategorički se i bezrezervno protive preseljenju štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) u svoje naselje.

S obzirom na revolt i nezadovoljstvo mještana takvim namjerama kao i na činjenicu da su se pripreme za preseljenje štićenika u Punikve mjesecima odvijale u tajnosti, bez znanja građana i Grada Ivanca, kao i na sve što se oko toga događalo proteklih dana te kulminiralo potpisivanjem građanske peticije, mještani Punikvi pozivaju Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike (MRSOP) i Centar za pružanje usluga u zajednici da odustanu od svih inicijativa i priprema za preseljenje štićenika u svoje naselje.

To je glavna poruka koju su resornom ministarstvu i Centru s jučerašnjeg građanskog skupa u prepunom društvenom domu uputili mještani Punikvi.

Grubo prekršena prava građana

Smatrajući da su navedenom praksom grubo prekršena njihova osnovna građanska prava zajamčena Ustavom RH i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ali i uvjereni da ovoj priči nije kraj, naglasili su da će i dalje pažljivo pratiti sve što se zbiva po tom pitanju te najavili poduzimanje svih mogućih pravnih i drugih koraka za zaštitu sigurnosti svoje djece i imovine.

Skup građana, proistekao iz njihove osobne inicijative, vodio je Tomislav Harjač. Pozdravivši gradonačelnika Milorada Batinića i njegova zamjenika Marka Friščića i zahvalivši im što su  od prvoga trenutka građanima pružili bezrezervnu podršku, Harjač je uvodno iznio cijelu kronologiju događanja.

Loša klima i nepopravljiva situacija

Osvrnuo se na prva saznanja o namjerama preseljenja štićenika u Punikve; na prvi sastanak koji su održali s v.d. ravnateljicom Centra Stanislavom Erdelja i na kome im je potvrđena ova informacija; pa na prvu službenu informaciju sa sastanka Vijeća za prevenciju kriminaliteta za širu javnost; na više održanih sastanaka s gradonačelnikom na tu temu, na potpisivanje peticije kao i na zadnji sastanak u Centru 5. lipnja.

Na njemu su i  predstavnici mještana i vodstvo Grada u iznimno konstruktivnom tonu iznijeli argumente zbog kojih se protive preseljenju štićenika i apelirali na predstavnike resornog ministarstva i Centra da odustanu od takvih namjera.

-S obzirom na to da se krenulo u krivom smjeru, bez ikakve komunikacije s građanima i lokalnom samoupravom, smatramo da je oko cijelog slučaja stvorena loša klima i nepopravljiva situacija, koja nikako ne može završiti smještajem štićenika u Punikve. To više što je na sastanku iznesen podatak da osmero štićenika ima kazneni dosje – naglasio je Harjač.

Na skupu nikoga ni iz Centra ni iz ministarstva

Mještani su, podsjetio je, peticiju s potpisima 261 građana, poslali i Centru i resornom ministarstvu te ih pozvali da se odazovu skupu građana i iz prve ruke izvijeste o svojim namjerama.

Međutim, iz ministarstva nije bilo nikakvog odjeka ni odgovora, a na sam dan održavanja skupa organizatorima je stigao odgovor v.d. ravnateljice S. Erdelja da „s obzirom na stav građana da naša djeca nisu dobrodošla, smatramo da sastanak neće promijeniti stavove građane te da istom nećemo prisustvovati“.

Ovakav stav ravnateljice mještani su najoštrije osudili:

-Izjavom gđe Erdelja da „naša djeca nisu dobrodošla u Punikve“ izvrće se i manipulira najosnovnija bit ove problematike. A to je da bi se, prema nama dostupnim informacijama, u Punikve trebali doseliti maloljetnici i mlađi punoljetnici, dakle, mladi dečki, među kojima ima i znatan broj onih koji su počinili kaznena djela, neka čak i vrlo teška, zbog čega i jesu odlukom nadležnih sudova smješteni u odgojnu ustanovu. Također, za vrijeme boravka u Odgojnom domu Pahinsko, štićenici su također, prilikom bjegova iz doma, počinili niz kaznenih djela. Temeljem iznijetog, s pravom se bojimo za sigurnost svoje djece i imovine – naglasili su građani.

Okupljenim građanima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić:

Centar nije dužan nikoga obavijestiti?!

-Ovako velik odaziv građana na današnji skup posljedica je katastrofalno lošeg načina kojim su resorno ministarstvo i vodstvo Centra pristupili ovako važnoj, ozbiljnoj i sigurnosno rizičnoj problematici. Izjava v.d. ravnateljice Centra da oni o svojim namjerama nisu dužni nikoga obavijestiti, jer im je osnivač država, u najmanju je ruku dvojbena i ne može biti isprika da se mještane ni ne obavijesti o tome tko im se doseljava u susjedstvo – izjavio je Batinić te kazao da je neugodno iznenađen stavom oko ove tematike predstavnika i resornog ministarstva i Centra.

Nisu nezbrinuta djeca, već mladi dečki s krim dosjeom

-Imputiraju nam da mi ne želimo njihovu djecu, što je iznimno nekorektno prema Ivancu, koji je iznimno tolerantna sredina i u kome Odgojni dom djeluje već skoro 100 godina. Međutim, ono što ne spominju jest da tu nije riječ o nekoj napuštenoj i nezbrinutoj djeci, već da je riječ o mladim dečkima, starijim maloljetnicima i mlađim punoljetnicima, dakle, vrlo specifičnoj populaciji koja je temeljem odluke sudova za mladež zbog počinjenih kaznenih djela smještena u odgojnu ustanovu – izjavio je Batinić.

-Smatram da vam predstavnici ministarstva i Centra nisu trebali okrenuti leđa, već da su trebali doći na ovaj skup, obrazložiti vam cijelu tematiku i pojasniti zašto smatraju da bi preseljenje bilo dobro. Međutim, ovo što se sada čini jest presedan! Takve stvari ne bi trebalo raditi jer se stvara psihoza i atmosfera koja nije dobra! – ocijenio je gradonačelnik te kazao kako je suočen s pozivima zabrinutih građana i mogućnošću rastućih tenzija.

Podrška Grada građanima Punikvi

Na žalost, na skupu nije bilo nikog iz nadležnih institucija tko bi mogao odgovoriti na pitanja građana: Zašto su baš Punikve odabrane za ovaj eksperiment? Kako je moguće u malom mjestu, gdje je igralište jedino mjesto za igru djece, ostvariti kvalitetan suživot? Gdje će štićenici provoditi svoje slobodno vrijeme? Zašto se njihova resocijalizacija ne može provesti u ogromnom kompleksu Pahinskog, gdje im je na raspolaganju sve – od smještaja, škole, radionica, igrališta, voćnjaka, šuma itd.? Kako je moguće rizičnu populaciju smještati u neposredno susjedstvo mještana, pod same prozore njihovih kuća (u najdoslovnijem smislu te riječi) itd.

Gradonačelnik Batinić poručio je da će, u suradnji s mjesnom građanskom inicijativom, Grad Ivanec cijelu ovu situaciju i dalje pratiti.

-Podršku Grada imate od prvoga dana i imat ćete je i ubuduće. Svi skupa poslali smo vrlo jasnu poruku: dakle, nitko nije protiv Centra, ali jest protiv resocijalizacije velike skupine štićenika s kriminalnim dosjeom u jednoj maloj, mirnoj i harmoničnoj sredini, bez ikakve prethodne konzultacije s bilo kim – zaključio je gradonačelnik.

 

print