Novosti

U PODUZETNIČKOM INKUBATORU IVANEC Održana edukacija za ivanečke udruge u kulturi

Subota

U četvrtak, 6. lipnja, u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec, održana je informativna radionica za udruge u kulturi s područja grada Ivanca.

Radionica u organizaciji Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec d.o.o. održana je u sklopu nacionalnog Dana otvorenih vrata udruga (6-8. lipnja), a uoči brojnih događanja u sklopu proslave Dana grada i Ljeta u Ivancu, u kojima udruge vrlo aktivno sudjeluju.

Prvi dio radionice održao je gost predavač Dražen Zlatarek, dugogodišnji aktivni djelatnik u kulturi Varaždinske županije, član Hrvatskog sabora kulture i aktualni predsjednik Varaždinskog tamburaškog orkestra. 

Zlatarek je, zahvaljujući predanom radu na razvoju i promidžbi kulture, otprije poznat nekim ivanečkim udrugama koje organiziraju i provode kulturne aktivnosti i manifestacije te se rado odazvao pozivu Poslovne zone na radionicu.

Besplatne web stranice

On je u svojem izlaganju okupljenima prezentirao online platformu Mreža hrvatske kulture, koja djeluje na nacionalnoj razini, a udrugama daje mogućnost objave vijesti i najave vlastitih aktivnosti u zajedničkom kalendaru, kao i besplatnu izradu i objavu vlastite web stranice. Udrugama je tako omogućena aktivna promidžba i vidljivost njihovog rada i aktivnosti pred širom javnosti, drugim udrugama, organizacijama i institucijama.

D. Zlatarek naglasio je kako je platforma user friendly i jednostavna za korištenje. Njezinu važnost i kvalitetu prepoznalo je i Ministarstvo kulture te financiralo njezinu uspostavu 2018. godine. Od otprilike 1000 udruga u kulturi, koliko ih službeno postoji u Hrvatskoj, na platformi ih se registriralo 560.

Iz navedenog je vidljivo da je riječ o velikoj mreži s mnogo korisnika, koja omogućuje kvalitetan networking.

Također, prema mišljenju Zlatareka, model i princip udruživanja prema kojima funkcionira ova platforma primjenjivi su i za udruge koje nisu iz domene kulture, npr. sportske udruge, odnosno za razvoj specijaliziranih platformi i za drugu vrstu udruga.

Predstavnici ivanečkih udruga, koji su sudjelovali na radionici, izrazili su zadovoljstvo prezentiranim i namjeru da se uključe u rad platforme.

O turističkom brendiranju

U drugom dijelu edukacije, o važnosti brendiranja za povećanje turističke prepoznatljivosti i atraktivnosti lokacija i manifestacija, kojima je pokrovitelj Grad Ivanec, polaznicima je kratko predavanje održao Nikola Turčin iz Poslovne zone.

Održavanje edukacije bila je prilika da se udrugama predstavi nova direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Županić, koja im je u svojem obraćanju naglasila važnost i mogućnosti suradnje i partnerstva s Turističkom zajednicom.

Organizacija aktivnosti namijenjenih udrugama, kojima je cilj povećati njihove kapacitete, znanja i vještine i tako doprinijeti cjelokupnom razvoju civilnog društva u lokalnoj sredini, uz istovremen doprinos jačanju brenda Ivanec planinarski grad, nastavit će se i u narednom razdoblju.

print