Novosti

U SURADNJI DRŽAVNOG ARHIVA VARAŽDIN I MUZEJA PLANINARSTVA IVANEC Sutra otvaranje izložbe fotografija Zorana Stanka u povodu Međunarodnog dana arhiva

Utorak

U Državnom arhivu u Varaždinu sutra se (srijeda, 12. lipnja) otvara izložba ivanečkog fotografa i planinara Zorana Stanka nazvana „U zagrljaju snježne Ivanščice“ .

Izložba se održava u suradnji Muzeja planinarstva Ivanec i Državnog arhiva u Varaždinu u povodu Međunarodnog dana arhiva, koji se ove godine obilježava na temu „U planine!“.

Kustosica izložbe je Ana Škriljevečki.

Izložba prikazuje deset odabranih snimaka na kojima je fotograf zabilježio ljepotu Ivanščice u zimsko doba.

Nazivi djela „Bijelo Zagorje“, „Zimski plameni oblaci“ i „Smrznuta sova čeka planinare“ upućuju na jedinstveni doživljaj najveće zagorske gore pod snježnim pokrivačem iz perspektive strastvenog planinara i zaljubljenika u fotografiju.

Međunarodni dan arhiva prilika je da se potakne i razvije svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu te da se svi zainteresirani upoznaju s djelatnošću arhiva. Ovogodišnja je tema odabrana u povodu 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj.

Zahvaljujući suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu, Muzej planinarstva ovom se putujućom izložbom prvi put uključuje u obilježavanje ove manifestacije.

Uz izložbu, posjetitelje očekuju i predavanja Dubravka Šinceka „Prirodne znamenitosti Ivanščice“ i Petra Babića „Ivančica i hrvatsko srednjovjekovlje“.

Program počinje u 18 sati u zgradi Državnog arhiva u Varaždinu, Koprivnička 51.

Vrijedi napomenuti da je prilikom otvorenja izložbe „U planine!“ u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kojom je svečano započeo Međunarodni tjedan arhiva, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje pri Ministarstvu kulture i medija RH Anuška Deranja Crnokić istaknula uključivanje Muzeja planinarstva u obilježavanje Međunarodnog dana arhiva, što je izvrsna promocija ivanečkog muzeja, planinarstva i fotografije.

print