Novosti

U DRŽAVNOM ARHIVU VARAŽDIN Otvorena izložba Zorana Stanka „U zagrljaju snježne Ivanščice“

Petak

U prostorijama Državnog arhiva u Varaždinu u srijedu je, 12. lipnja, svečano otvorena izložba fotografija Zorana Stanka „U zagrljaju snježne Ivanščice“.

Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja planinarstva koja je postavljena zahvaljujući suradnji s varaždinskim arhivom povodom Međunarodnog dana arhiva.

Program otvorenja vodila je viša arhivistica Karmen Levanić, koja se u uvodnome obraćanju osvrnula na ovogodišnju temu manifestacije „U planine!“, odabranu povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj.

Predstavljajući rad ivanečkog fotografa i planinara Zorana Stanka, naglasila je da se Zoran fotografijom počeo baviti u mladosti te da je za svoje radove dobio više priznanja i nagrada od kojih vrijedi istaknuti pobjedu na fotografskom natječaju Svjetske meteorološke organizacije.

Zoranovu izložbu publici je predstavila kustosica Muzeja planinarstva Ana Škriljevečki ,koja je zahvalila Državnom arhivu u Varaždinu i ravnatelju Damiru Hrelji na izvrsnoj suradnji te mogućnosti da varaždinsku publiku upozna s muzejskom djelatnošću. 

- Muzej planinarstva se ovom suradnjom s Državnim arhivom prvi put uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u godini u kojoj slavimo veliku obljetnicu hrvatskog planinarstva. Stoga vas pozivam da dođete u Ivanec, grad 'poleg jedne velke gore'. Neka vam naš Muzej bude početna točka pohoda prema vrhu Ivanščice i neka vas ova izložba predivnih fotografija Zorana Stanka potakne da se i sami zaputite – u planine! - poručila je A. Škriljevečki.

Autor izložbe Zoran Stanko u svom je izlaganju spomenuo da je „U zagrljaju snježne Ivanščice“ njegova prva samostalna izložba izvan Ivanca. Također se osvrnuo na savjet koji mu je na početku fotografskog djelovanja udijelio upravo djelatnik varaždinskog arhiva Kruno Sudec o očuvanju fotografija printom, odnosno tiskom, što je od tada počeo primjenjivati u svome radu.  

U nastavku programa predavanja su održali Dubravko Šincek i Petar Babić te publici prezentirali kulturne i prirodne znamenitosti Ivanščice.

Izložba Zorana Stanka ostaje otvorena do kraja ljeta, a može se razgledati u radno vrijeme Državnog arhiva u Varaždinu.

 

print