Novosti

OTVOREN 9. HRVATSKI FESTIVAL U KIPARENJU MOTORNOM PILOM Dođite u nedjelju u Salinovec i uživajte u majstorskim vještinama umjetnika!

Subota

U subotu, 15. lipnja, u Salinovcu je svečano otvoren 9. hrvatski festival kiparenja motornom pilom, jedinstvena manifestacija na nacionalnom nivou, koja promiče ovu specifičnu vrstu umjetnosti. Organizator festivala je Društvo za sportsku rekreaciju Salinovec, koje se i ove godine pokazalo kao sjajan domaćin i odličan organizator festivala u parku Područne škole Salinovec.

Na festivalu sudjeluje 17 kipara, sedmero iz Hrvatske te desetero iz Slovenije, Mađarske i Slovačke. I ove godine Ivanec ima svoga predstavnika na manifestaciji, Darija Horbeca, koji je ujedno i jedan od njegovih začetnika i inicijatora.

Na svečanosti otvorenja svim okupljenim gostima i domaćinima obratio se predsjednik DSR-a Salinovec Kruno Lepoglavec.

-Deveti festival s nacionalnim predznakom duga je i važnatradicija za naše malo mjesto i malu udrugu. Ono na što sam posebno ponosan jest što svake godine imamo sve više kipara i što sve više podižemo ljestvicu u organizaciji ove manifestacije – istaknuo je Lepoglavec te svima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u skrajskome kraju.

  Hrvatski festival u kiparenju motornom pilom otvorio je zamjenik gradonačelnika Grada Ivanca Marko Friščić.

-DSR Salinovec ovim je jedinstvenim Festivalom „podebljao“Ivanec i Salinovec na turističkoj karti Hrvatske. Prije svega, svima vam želim puno uspjeha i atraktivnih skulptura, dobru zabavu, natjecanje bez ozljeda i da kući ponesete lijepe uspomene. Ono čemu se nadam za vaš jubilarni 10. festival jest da će se održati u dvorištu već do tada obnovljene stare škole! To će ujedno svima vama biti nagrada i zahvala za vaš rad, trud i angažman – poručio je Friščić.

Otvorenju Festivala pridružio se i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec Zdenko Đuras. Uz čestitke domaćinima i dobrodošlicu gostima, u svom obraćanju naglasio je da Salinovec i njegove udruge kroz godinu organiziraju specifične i nadaleko prepoznatljive manifestacije te da samim tim pružaju više sadržaja od brojnih drugih, većih mjesta.

Ovaj, već tradicionalni festival, održava se uz financijsku i logističku podršku Grada Ivanca, koji je, zajedno sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (koji je za kiparenje donirao trupce) od prvoga trenutka prepoznao pedagošku, promotivnu i turističku vrijednost ove manifestacije.

Festival podupire i Turistička zajednica Grada Ivanca pa su se svečanosti otvorenja pridružili i predsjednik Boris Jagetić Daraboš i direktorica Jelena Županić. Otvaranju je nazočio i predsjednik Zajednice sportskih udruga Josip Šimunek.

Nakon otvaranja, umjetnici su počeli s radom na oblikovanju skulptura u drvenim trupcima. Centralni dio festivala održat će se sutra pa vas pozivamo da svakako svratite u Salinovec i da uživate u nesvakidašnjem umijeću i rezbarijama umjetnika, koji iz nezgrapnih komada drva na svjetlo dana izvlače najnevjerojatnije umjetničke motive.

Program sutra:

Nedjelja, 16. lipnja

  • 09:30 – Nastavak kiparenja motornom pilom
  • 15:00 – Disciplina speedcarving, brzinsko oblikovanje drvenih figura u trajanju od 40 min.
  • 15:40 – Licitacija skulptura izrađenih u disciplini speedcarving
  • 16:15 – Nastavak kiparenja glavne skulpture
  • 17:30 – Završetak kiparenja motornim pilama
  • 18:00 – Proglašenje pobjednika natjecanja, podjela zahvalnica i zatvaranje festivala
print