Novosti

ZATVOREN 9. HRVATSKI FESTIVAL KIPARENJA MOTORNOM PILOM Iz neuglednih trupaca kipari na svjetlo dana izvukli čudesna umjetnička djela

Ponedjeljak

Nakon cjelodnevnog programa, u nedjelju, 16. lipnja, u Salinovcu je u kasnim poslijepodnevnim satima prigodnomsvečanošću zatvoren 9. hrvatski festival u kiparenju motornompilom. 

Nakon što su umjetnici dan proveli u dovršavanju glavnihskulptura, kojima su konkurirali za naslov najboljih, u popodnevnim satima ogledali su se i u disciplini speedcarving, brzinskom oblikovanju skulptura u trajanju 40 minuta, koje sunakon toga išle na licitaciju. 

U toj disciplini najvišu cijenu (320 €) postigla je skulpturakipara Romana Sochulaka iz Slovačke
Stručni žiri u sastavu Krešimir Rod, Dražen Trogrlić (akademski kipari) i Vladimir Gašparić, za svog je favorita odabrao skulpturu kipara Krune Posavca Život na drvetu.

Po odabiru samih kipara, prvo je mjesto pripalo skulpturi Mudra sova kipara Jana Parničana iz Slovačke, drugi je Pinokio AnžetaKobole iz Slovenije, a treći je Helikopter Slovenca Matije Vavdija. 

Ono što svakako treba istaknuti jest da su kipari i ove godine stvorili prava remek djela u drvu. Upravo je nevjerojatno na kakve su kreativne i maštovite načine iskoristili prirodne oblike, kvrge i neravnine trupaca, te iz njih na svjetlo dana iznijeli nevjerojatne motive.

Na festivalu je sudjelovalo 17 kipara i to: Klemen Omejc izPreddvora (Slovenija),  Matija Vavdi iz Solčave (Slovenija), Anže Kobola iz Kočevja (Slovenija), Matija Cigljar iz Solčave(Slovenija), Jože Smrkolj iz Podlipovice (Slovenija), Pavol Hajdu iz Michalove (Slovačka), Miloš Bobak iz Michalove(Slovačka), Jan Parničan iz Krupine (Slovačka), Roman Sochulak iz Puhova (Slovačka), Danijel Bede iz Maka (Mađarska), Dražen Kuharović, Koprivnica, Ivan Trupković, Sirač, Kruno Posavec, Podravske Sesvete, Željko Ilić, Klanjec, Zoran Sestrić, Sirač, Miljenko Petrić, Varaždinske Toplice iDario Horbec, Ivanec.

Na završnoj svečanosti svim sudionicima su priznanja i pokloneuručili predsjednik DŠR-a Salinovec Kruno Lepoglavec i tajnikStjepan Četrtek:

-Organizacija festivala zahtijevala je puno muke i truda, ali – isplatilo se! Dogodine, kada organiziramo jubilarni 10. festival, nadam se još većem odazivu kipara, a nastojat ćemo svakako da manifestaciju kvalitativno “dignemo” za još jednu stepenicu teda budemo prepoznati i na međunarodnoj razini – izjavio je Lepoglavec te Gradu Ivancu, Turističkoj zajednici, Šumarskomfakultetu Sveučilišta u Zagrebu i svim sponzorima uputiozahvale na potpori.

Gostima i domaćinima obratio se i župan Varaždinske županijeAnđelko Stričak te im poželio još puno ovakvih događanja, lijepih druženja i skulptura te da festival, koji sada još uvijeknosi predznak hrvatski, dogodine i službeno postanemeđunarodni. Organizatorima je uputio čestitke na održavanjuovako zahtjevne manifestacije.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić predao je nagradeautorima triju najboljih skulptura, čestitao svim sudionicima teizrazio uvjerenje da će DŠR Salinovec nastaviti s održavanjemFestivala kiparenja u duhu kakvog poznajemo, a to je međunarodno druženje i natjecanje umjetnika ,koji svojaumjetnička djela kreiraju motornom pilom.

-Kao i svih proteklih godina, Grad Ivanec i ubuduće će novčanopratiti ovaj festival. Ono što sam siguran jest da će DŠR Salinovec i dalje ostati motor ove manifestacije, a uopće ne sumnjam u to da će Salinovčani i ubuduće nastaviti potvrđivatisvoj imidž sjajnih domaćina – zaključio je Batinić.

Svi nazočni pozvani su da dogodine svrate na jubilarni 10. festival u kiparenju motornom pilom. Nakon zatvaranja, druženje domaćina i gostiju nastavljeno je u neformalnojatmosferi.

print