Novosti

PREDSJEDNIK REPUBLIKE ZORAN MILANOVIĆ U IVANČICI D.D. IVANEC U obilasku vodećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika obuće

Srijeda

U sklopu svoga posjeta Ivancu u povodu proslave Dana grada, predsjednik Republike Zoran Milanović sa suradnicima jučer je boravio u Ivančici d.d. Ivanec, vodećem hrvatskom proizvođaču i izvozniku obuće. U pratnji predsjednika bila je i njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnik za gospodarstvo Velibor Mačkić i glasnogovornik Nikola Jelić. Uz vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, zamjenikom Markom Friščićem i predsjednikom Gradskog vijeća Zdenkom Đurasom i užim timom suradnika, predsjednika su u krugu tvrtke dočekali domaćini – predsjednik Uprave Ivančice d.d. Siniša Zver, predsjednica Nadzornog odbora Nada Zver, članica Uprave tvrtke Tajana Gotal i dr.

Posjet visokog gosta Ivančici d.d. ovoj tvrtki, koja zapošljava čak 650 radnika i koja je perjanica u svom sektoru te čini važan dio prerađivačke industrije Sjevera Hrvatske, upriličen je u povodu obilježavanja 25 godina postojanja i razvitka vlastitog branda dječje obuće Froddo, koji se visokom razine kvalitete afirmirao na nacionalnoj razini.

U pratnji domaćina, svi su gosti potom obišli proizvodne pogone Ivančice, od onih u kojima se nalaze najnoviji i najsofisticiraniji strojevi, pa sve do onih u kojima se odvija redovita proizvodnja.

Predsjednika Milanovića su pritom zanimali razni detalji, od lanca nabave sirovine do tehničkih i tehnoloških detalja proizvodnje, a o čemu su ga usput brifirali domaćini te ga obavijestili i o nizu specifičnosti i izazova s kojima se susreću u oštroj međunarodnoj konkurenciji.

U uspješnosti Ivančice u tom pogledu govori i podatak da svoju obuću danas izvozi u 43 zemlje, najviše u zemlje EU, dok hrvatsko tržište pokriva kroz vlastitu maloprodajnu mrežu s 27 trgovina i web shopom. Ivančica godišnje proizvede milijun pari obuće!

Visoki gost je s osobitim zanimanjem razgledao i prostor u kome je već izložena cijela kolekcija dječje obuće Froddo za narednu sezonu, a posebno ga je zainteresirao tip obuće bear foot.

Milanovića su interesirali i podaci o cijenama obuće; o plaćama radnika, koje su u prerađivačkoj industriji tradicionalne niže od onih u drugim sektorima, kao i problemi s radnom snagom, zbog čega i Ivančica radnike „uvozi“ iz zemalja Azije.

Održan je i kraći sastanak u prostorima Ivančice, gdje su domaćini gosta upoznali s nizom specifičnosti koje novi zahtjevi tržišta i propisi stavljaju pred ovu branšu te ga izvijestili i o tome da je firma u potpunosti okrenuta zelenoj i digitalnoj tranziciji, a u proizvodnji 100% koristi zelenu elektroenergiju iz fotonaponskih elektrana.

Predsjednik Milanović domaćinima je dao podršku u njihovim najavama jačanja automatizacije, robotizacije i razvoja 3D tehnologija za dizajn i razvoj proizvoda , a osobito korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova. Zahvalivši im na toplom prijmu i dobrodošlici, poželio im je daljnji uspješan rad, nakon čega je put nastavio prema centru grada.

 

print