Novosti

PREDSJEDNIK Z. MILANOVIĆ NA SREDIŠNJOJ SVEČANOSTI U POVODU DANA GRADA Izjavom da koaliciju HDZ-a i SDP-a u Ivancu kao autohtonu vrstu treba zaštititi u UNESCO-u, predsjednik nasmijao cijelu dvoranu!

Srijeda

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je nazočio centralnoj svečanosti koja je, u povodu Dana grada Ivanca i njegova 628. spomendana te blagdana sv. Ivana Krstitelja, održana u Kinodvorani Ivanec.

Svečanosti su se pridružili i njegovi savjetnici Melita Mulić i Velibor Mačkić te glasnogovornik Nikola Jelić, izaslanik predsjednika Sabora Goran Kaniški, izaslanik predsjednika Vlade i varaždinski župan Anđelko Stričak, međimurski župan Matija Posavec, saborski zastupnici Dubravka Novak i Miroslav Marković, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i dr.

Uz dobitnike ovogodišnjih javnih priznanja Grada Ivanca, svečanosti su nazočili i župnici župa Ivanec, Margečan i Kamenica vlč. Tihomir Kosec, vlč. Tito Damir Šmintić i vlč. Danijel Herceg, županijski i gradski vijećnici te brojni predstavnici tvrtki, ustanova i drugi uzvanici.

Dobra vremena tek su pred nama

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivanec Zdenko Đuras. Osvrnuo se na rad Vijeća u proteklih godinu dana te ocijenio da je godina, unatoč raznim otegotnim okolnostima, bila uspješna za Grad.

Izrazio je uvjerenje da su dobra vremena  pred nama jer zapravo slijede lijepe stvari koje svi željno čekamo, a to je otvaranje dva nova vrtića, početak dogradnje osnovne škole, pripreme za gradnju brze ceste itd.

Javna priznanja Grada Ivanca

U nastavku su gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić i predsjednik GV Zdenko Đuras zaslužnim građanima i tvrtkama uručili javna priznanja Grada Ivanca.

Plaketu Grada Ivanca sa Srebrnom medaljom s likom rudara primio je Stjepan Friščić (za čuvanje i promicanje autohtone povijesne baštine).

Zahvalnice Grada Ivanca i Medalje s likom rudara dodijeljene su mr. sc. Lidiji Kozina (za iznimne rezultate na unapređenju srednjoškolskog obrazovanja) i poduzetniku Andriji Grabaru (za izniman doprinos razvitku poduzetništva).

Zahvalnice Grada Ivanca uručene su Udruzi Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Ivanec (za dugogodišnji rad s braniteljima i njihovim obiteljima); vlč. u miru Tomislavu Antekoloviću (za dobrotvorstvo i nesebični angažman za razvitak lokalne zajednice); Speleološkoj udruzi Kraševski zviri (za istaknut doprinos razvitku speleologije); Zoranu Stanku (za istaknut doprinos fotografskoj umjetnosti i promicanje brenda Ivanec-Planinarski grad); Dariju Horbecu (za zapažen umjetnički rad i angažman te promociju planinarskog turizma) te Ivanu Bakariću (za dugogodišnji rad i istaknut angažman u sportskoj rekreaciji).

Male plakete Grada Ivanca dodijeljene su mladoj sopranistici Evi Osonjački (za izvanredna postignuća i rezultate u solo pjevanju) te Lindi Šoštarek (za iznimna postignuća u sportskome plesu i promociju Grada u zemlji i inozemstvu).

Film „U zagrljaju Ivančice 2024.“

U nastavku svečanosti prikazan je film „Ivanec u zagrljaju Ivančice 2024.“ Prvi dio filma posvećen je Ivančici, prastarim legendama, mitovima i povijesti, kao temelju na kojima Ivanec danas gradi svoj suvremeni turistički razvitak.

U drugome dijelu filma prikazani su najvažniji projekti i postignuća Grada u proteklih godinu dana, dok je završni dio filma bio posvećen problemskim momentima s kojima se Ivanec susreće u aktualnom političkom okruženju.

Osvrćući se na sve navedeno, publici se obratio gradonačelnik Milorad Batinić. Pozdravljajući sve goste, uzvanike i laureate te se nadovezujući na prikazan film, naglasio je da u njemu, prije svega, prikazan dosadašnji i budući smjer razvoja Ivanca.

Batinić: Ivanec je u ekspanziji

-Strateški cilj i dalje nam ostaje razvitak industrije i obrtništva, jer bez novih radnih mjesta i zadovoljnih radnika nema razvoja. Ivanec je u razvojnoj ekspanziji, a u tom procesu posebno nas vesele iznimno pozitivni podaci u turizmu i razvoj brenda Ivanec-Planinarski grad. Svake godine bilježimo sve veći broj komercijalnih turističkih smještajnih objekata, otvaraju se i novi, a za ovu godinu najavljena je gradnja dva nova dva turistička resorta – istaknuo je Batinić.

Ističući da je grad bez djece – mrtav grad, u tom kontekstu izrazio je zadovoljstvo poboljšanim demografskim trendovima u Ivancu te rastom broja djece, zbog čega se i grade dva nova dječja vrtića, a pregovori o dodatnim vrtićkim kapacitetima obavljaju se i s privatnicima zainteresiranim za otvaranje vrtića.

-Sve to Grad prati pojačanom gradnjom ne samo komunalne, već i društvene infrastrukture, Veselimo se i dogradnji Osnovne škole Ivanec te gradnji brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina, koja je žila kucavica ne samo ovog kraja, već i cijelog Sjevera Hrvatske. Nužno je da gradnja te ceste počne što prije i da se dovrši što brže, jer ona je prometna „arterija“ cijelog Sjevera Hrvatske. Kako bismo ovaj, industrijski najrazvijeniji prostor triju sjevernih hrvatskih županija što više otvorili, nužna je i gradnja moderne željezničke pruge, a jednako tako podržavam i ideju aerodrom u Varaždinu – naglasio je Batinić.

O problemima s kojima se Ivanec suočava kazao je kako je o njima sve rečeno u filmu te da će o njima nekom drugom prilikom.

Posebne čestitke uputio je laureatima te kazao kako su svoja priznanja zaslužili svojim radom, trudom i angažmanom. Svima je čestitao blagdan zaštitnika Ivanca sv. Ivana Krstitelja. A kako je ovaj svetac ujedno i zaštitnik voda i šuma, izrazio je nadu da će pomoći Ivancu da sačuva svoje izvore vode i šume.

Bosilj: Svojim odlukama dijele nas drugi!

Skupu se obratio i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj. Osvrnuvši se na podatak da je Ivanec po veličini drugi u Varaždinskoj županiji, ali i to da je najveći na prostoru Zagorja, u čiji dio regionalno ulazi, jer je veći i od Krapine i Zaboka. Osvrnuo se i na znamenite Ivančane (Vuković, Malez, Faller, Kraš), koji su po mnogo čemu zadužili Hrvatsku.

-Divim se ljepoti Ivančice, planine koja su „pluća“ Varaždinske županije i uživam u njoj svaki put kad dođem i planinarim na vrh jednom od staza. Usto, među prvima sam potpisao peticiju protiv otvaranja kamenoloma – istaknuo je Bosilj, kazavši da je veza Varaždina i Ivanca velika.

Osvrnuo se i na probleme koji proteklih godina opterećuju odnose Ivanca i Varaždina (otpad, voda i vodovodi):

-Na žalost, dijele nas drugi i to odlukama koje donose, a koje ni jednom ni drugom gradu nisu po volji – istaknuo je Bosilj te kazao da su, unatoč svemu, pronađeni načini suradnje.

-I Grad Ivanec sufinancirao je gradnju sortirnice u Varaždinu pa će se tako ubuduće sav reciklabilni otpad iz Ivanca zbrinjavati u toj sortirnici – kazao je Bosilj te poručio domaćinima da i dalje u obrani svojih prava ostanu ponosni i gordi.

Posavec: Ivanec ljubomorno čuva okoliš

U ime svih kolega župana, čestitke Gradu Ivancu uputio je međimurski župan Matija Posavec.

-Grad Ivanec je, u svakoj slučaju, uzor uređenosti po europskim standardima. Ivanec karakterizira visoka razvijenost s upravo ljubomorno istaknutom pažnjom prema zaštiti okoliša. Čestitam vam na postignućima, imate sjajnu ekipu u Gradu koja zna kako ga voditi – poručio je Posavec te u svom obraćanju posebno potencirao značaj prerađivačke industrije Sjevera Hrvatske.

-Hrvatsku u pravilu percipiramo kao turističku zemlju, koja je lani ostvarila prihod od turizma od 14,6 milijardi eura. Međutim, prerađivačka industrija, koja zapošljava 233.000 radnika, ostvarila je izvoz od 21 milijarde eura. A upravo Sjever Hrvatske daje toj gospodarskoj grani veliku snagu, koja bi bez njegova doprinosa sigurno bila daleko manja – zaključio je Posavec.

Najesen javna rasprava o Parku prirode

Nadovezujući se na legende i turističke motive prikazane u filmu, izaslanik predsjednika Vlade i varaždinski župan Anđelko Stričak kazao je da u okolici Ivanca postoji cijeli niz lokaliteta od nacionalnog pa i svjetskog značaja. U tom kontekstu je naglasio kako je Županija kupila dvorac Belu s namjerom da je obnovi i time da novi poticaj razvitku turizma.

Kao primarne projekte na području Ivanca istaknuo je gradnju brze ceste te najavio da bi u sljedećih mjesec dana trebala početi gradnja prve faze Varaždin-Tužno. Naglasio je i projekt Aglomeracije Ivanec, (do)gradnju dvaju vrtića te pripreme za dogradnju škole u Ivancu.

-Što se tiče Parka prirode, stručna je podloga izrađena, a očekuje se i dovršetak geodetske podloge te otvaranje javne rasprave najesen, u koju će se svi moći uključiti – najavio je Stričak.

U istom tonu govorio je i izaslanik predsjednika Sabora Goran Kaniški, aktualni saborski zastupnik te se osvrnuo na visoka ulaganja u spomenute projekte, a koji se glavninom sredstava (a uz sufinanciranje Grada) financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (EU sredstva), dok su kod Aglomeracije uključena i nacionalna sredstva.

Za budući Park prirode Ivančica istaknuo je da će pridonijeti zaštiti svih vrijednosti Ivančice te naglasio da će svi dati podršku Ivancu u „sukobu“ s Prostornim planom Krapinsko-zagorske županije, koji predviđa mogućnost kamenoloma na Ivančici.

Milanović: Neki bi ovu dvoranu raznijeli krstarećom raketom!

S osobitim zanimanjem svi gosti i uzvanici pratili su i obraćanje predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je i ovoga puta ostao vjeran sebi i svom načinu komentiranja političkog okruženja i događanja.

Kazavši da ga za lijepu ivanečku Kinodvoranu vežu i neka druga sjećanja vezana uz početke njegova političkog djelovanja, ocijenio je kako ima i onih koji bi je danas raznijeli krstarećom raketom. Prisjetio se i avanture u koju se uputio prije nekoliko godina, kada je biciklom krenuo do vrha Ivančice te kazao kako se jedva popeo, ali kako će svakako taj podvig morati ponoviti, jer da je Ivančica prekrasna planina. Priznao je da mu je, kao rođenom Zagrepčaninu, Ivančica nekad „išla na živce samo zato što je 30-ak metara bila viša od Sljemena“.

Zašto birači bojkotiraju EU izbore?

Osvrnuo se i na svoj posjet Ivančici d.d. te kazao kako ga se dojmio podatak da radnici tamo, od kojih većina žena, cijelu godinu rade za plaću manju od 1.000 eura mjesečno, dok se u Dalmaciji ni konobar ne može naći za dvaput veću plaću.

Osvrnuo se i iznimno mali postotak birača koji su izašli na europarlamentarne izbore te konstatirao da je 21% toliko mali da naprosto privlači pažnju i da je sreća što su samo Bugari slabiji od nas. U tom kontekstu se, kao na generalni problem države, kritički osvrnuo na nesređene biračke popise te konstatirao da Hrvatska na popisu ima više birača negoli stanovnika! Što se tiče sredstava iz EU fondova, ocijenio je da je riječ o sredstvima za razne namjene koja dolaze po inerciji.

-To je novac koji doprinosi hrvatskoj ekonomiji i našem rastu i dobro je da se potroši. Najgore je kad se ne potroši! – konstatirao je Milanović. Kazavši da građani Hrvatske znaju da EU novac dolazi te da i unatoč tome bojkotiraju EU izbore, kazao je da to jest bojkot i da su razlozi toga bojkota pitanje koje treba postaviti.

O koaliciji SDP-a i HDZ-a u Ivancu

Osvrćući se na aktualni odnos političkih snaga u Ivancu, Milanović ga je ocijenio kao posebnost u Hrvatskoj te ga prokomentirao na svoj način, natjeravši u smijeh cijelu dvoranu:

-Za ovu vašu ivanečku koaliciju HDZ-a i SDP-a treba se raspitati u UNESCO-u može li se zaštititi kao neko kulturno dobro ili kao medvjede, na primjer, pa da budete zaštićeni kao autohtona vrsta? – „ispalio“ je Milanović.

Nadovezujući se na Stričakovu izjavu, koji je Batiniću čestitao na skoro 20 godina gradonačelničkog mandata (na što je reagirao Kaniški te kazao kako i on ima toliko staža), Milanović je poručio kako u hrvatskoj politici ima i onih koji imaju i više od 30 godina staža u politici te da takvima po tom pitanju Batinić još ne može biti ni šegrt.

-Imaš još ti cajta do berajta! – poručio je Milanović Batiniću. U završnoj riječi pozvao je Grad i građane da se nastave boriti za svoje interese.

Glazbeni i plesni program

Napomenimo da su prekrasni popratni glazbeni program izveli mlada ivanečka sopranistica Eva Osonjački (16 joj je godina, učenica je Glazbene škole Varaždin u klasi prof. Sanje Štefan), koju je na glasoviru pratio prof. Danijel Oto.

Legendu o nastanku potoka Bistrice i Mrzljaka (koju je zapisao prof. Josip Kraš) dojmljivo je interpretirala dramska umjetnica HNK Varaždin Ljiljana Bogojević. Tu istu legendu potom su otplesale plesačice Plesnog kluba Ivančica, njih 19, pod vodstvom Nike Druško.

Završni dio programa, u kome je Eva pjevala arije iz opere Carmen i mjuzikla Jalta, Jalta, plesom su pratili plesači Elena Majcen i Luka Gladović iz Ivanca te Karolina Bogović i Andrej Detelj iz Varaždina, oba para iz Plesnog kluba Takt Varaždin. Koreografiju potpisuje njihov voditelj Igor Šalamun.

Program je vodila televizijska novinarka i voditeljica Andreja Loparić.

print