Novosti

U CENTRU IVANCA Sjajan odaziv javnozdravstvenoj akciji udruga ILCO i Hrabrost

Četvrtak

U srijedu, 19. lipnja, Invalidsko društvo ILCO Varaždin i varaždinska Udruga apstinenata Hrabrost, koja okuplja i članove s područja grada Ivanca, jučer su se na štandovima u centru Ivanca i ove godine svojim preventivnim javnozdravstvenim i promotivnim kampanjama uključile u obilježavanje Dana grada Ivanca. Kampanje udruge ILCO i Hrabrost financijski potpomaže Grad Ivanec, a vrijedne članove udruge obišao je i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić.

Građani su na štandu udruge ILCO imali priliku provjeriti krvni tlak, ali i razinu šećera u krvi, a interes je  i ovoga puta bio izniman pa je i sama akcija počela nešto ranije od predviđenog.

Kontrolu tlaka i šećera za građane su provodili učenici Medicinske škole Varaždin.

Riječ je o dugogodišnjoj akciji koju udruga provodi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije, a u cilju podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Ovogodišnjoj akciji pridružila se i županijska koordinatorica za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić, specijalizantica iz područja epidemiologije.

-Cilj nam je upoznati javnost s važnošću ranog otkrivanja raka debelog crijeva jer ukoliko se otkrije na vrijeme, liječenje je uspješno. Prema dostupnoj statistici, izlječiv je u ranoj fazi kod devet od deset osoba. Također, želimo građane osvijestiti i upoznati s činjenicama kakav je život osoba sa stomom, a s obzirom da je nedavno obilježen Dan plavog irisa, ovo je izvrsna prilika - istaknula je Čusek Adamić.

Uz konkretne kontrole, akcija je iskorištena i za promidžbu i informiranje pa su tako obje udruge građanima podijelile informativne i praktične letke s osnovnim informacijama o samoj bolesti, kao i opasnosti ovisnosti od alkohola ne bi li i na taj način prevenirali bolest, ali i osvijestili građane.

Iznimno veseli što je bogat program Dana grada Ivanca obogaćen i ovom plemenitom i humanom akcijom.

print