Novosti

IVANEČKI KOTLIĆ FS Đuro, Skrajski pajdaši i PK Ivanec pobjednici Ivanečkog kotlića 2024.; Najšieflja Ivonjca Kući za odmor „Ivančice“; za humanitarne potrebe skupljeno više od 6.400 €!

Nedjelja

U sjajnoj atmosferi, uz sudjelovanje dosad rekordnih 55 ekipa te nezapamćeno velik posjet domaćih građana i posjetitelja pristiglih iz cijele županije i šire, u subotu, 22. lipnja, na prostoru skate parka Ivanec održana je najpopularnija manifestacija u sklopu Dana grada – Ivanečki kotlić. 

Pobjednik 12. izdanja Kotlića je ekipa Frizerskog salona Đuro, čiji je gulaš kuharsko povjerenstvo ocijenilo najboljim, a za što je od gradonačelnika Milorada Batinića i njegova zamjenika Marka Friščića primila pobjednički 20-litarski inox kotlić sa „zlatnom“ kuhačom i brojnim drugim poklonima sponzora. 

Kuharska ekipa Udruge vinogradara i vinara Skrajski pajdaši iz Salinovca osvojila je drugo mjesto i „srebrni“ kotlić od 15 litara, također s pripadajućim poklonima, dok je „brončani“ kotlić od 10 litara dodijeljen ekipi Planinarskog kluba Ivanec.

Najšijeflja Ivonjca

Novu nagradu Ivanečkog kotlića, „Najšieflju Ivonjca“, osvojila je kuharska ekipa Kuće za odmor „Ivančice“ iz Ivanca! Šeflja je rad Darija Horbeca, poznatog ivanečkog umjetnika u rezbarenju motornom pilom. Poprilična je, teška nekih desetak kilograma i odsad će se dodjeljivati svake godine onoj ekipi koja skuha najviše gulaša i građanima podijeli najveći broj porcija iz svoga kotlića te to dokaže bonovima.  

Višestrukim prebrojavanjem bonova utvrđeno je da Najšieflja Ivonjca ove godine zasluženo ide Kući za odmor „Ivančice“, koja je podijelila čak 163 porcije gulaša te time sjajno doprinijela prikupljanju prihoda za Zakladu Grada Ivanca.

Četvrto mjesto pripalo je Društvu za sportsku rekreaciju Salinovec, peto je Udruženje obrtnika Ivanec, dok je šestu nagradu osvojio kuharski sastav Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanec. 

Ukupno 6.800 eura za Zakladu Grada Ivanca!

Ono što posebno veseli je da je od dobrovoljnih priloga građana, koji su, doslovce, u repovima dugim i po 30 metara čekali da dođu do svoga bona, skupljeno više od 6.400 eura, što je točno upola više nego lani! 

Sav prihod namijenjen je Zakladi Grada Ivanca, koja će ovaj, dobro došao novčani prilog, usmjeriti za pomoć bolesnoj djeci i odraslima te građanima u potrebi, a takvih je i na našem području puno. 

U tom kontekstu posebno hvala donatorima GPT-u Đurasek d.o.o. i Dental art Kuštelega d.o.o., koji su direktno na račun Zaklade uplatili novčane donacije, tako da je na račun Zaklade „sjelo“ sveukupno više od 6.800 eura! Hvala svima!

Gulaši odlični!

Od ukupno 55 ekipa, natjecalo se njih 53. Izvan konkurencije kuhale su dvije ekipe. U jednoj od njih bili su strani radnici iz Sri Lanke zaposleni u Ivančici d.d Ivanec, koji su skuhali dva različita gulaša od svinjetine te ih začinili svojim egzotičnim začinima (jedan gulaš bio je opako ljut!, ali koje je kuharsko povjerenstvo kušalo i ocijenilo odličnim, pogotovo onaj s krumpirom i đumbirom).

Na Kotliću je sudjelovala i ekipa gradske uprave pod nazivom „Grad(h) za građane“, koja je skuhala kotao sa 130 litara graha s junetinom, a pri čemu je velikom donacijom povrća i kompletnom opremom u akciju „uskočio“ ISF Tome Fištreka.

Ocjenjivačko povjerenstvu ove je godine radilo u pojačanom sastavu od čak četiri kuhara: Ljiljana Sedlanić, šefica kuhinje hotela Trakošćan, Branka Sambolek, majstor-kuhar restorana BVB Ivanec te Žarko Vidaček, majstor kuhar KTC-a Ivanec i Josip Kelemen, šef kuhinje KTC-a Ivanec, ujedno i predsjednik komisije.

Kako je izjavio Kelemen, a potvrdili i svi ostali kuhari, gulaši su ove godine doista bili odlični; evidentno je da se ekipe ozbiljno i s velikom pažnjom pripremaju za natjecanje. Vidljiv je i osjetan napredak u kulinarskom umijeću ekipa, a opobjedniku su, naglasio je Kelemen, presudile nijanse.

Gulaši, sarme, grah

Iako je ove godine skuhanog gulaša bilo daleko više negoli prethodnih, sve količine ponovno su „planule“ u rekordnom roku. 

U samo 15-ak minuta nestalo je i 120 sarmi koje je i ove godine, već tradicionalno, donirao OPG Marije Cafuk iz Cargovca. Gđa Marija svake se godine velikim donacijama uključuje u Ivanečki kotlić pa je tako bilo i ove, kada je, uz sarme, poklonila i bučino ulje te znatnu količinu povrća (zelja, krumpira i sl.), a koje je donirano Udruzi udomitelja Nada Ivanec.

Gospođa Cafuk na središnjoj je bini izjavila da će i ubuduće s velikim zadovoljstvom nastaviti sudjelovati na ovoj popularnoj manifestaciji te da joj je iznimno drago što svojim doprinosom može pomoći plemenitoj svrsi. Izraze zahvalnosti tom joj je prilikom uputio gradonačelnik Milorad Batinić, naglasivši da je gđa Cafuk ne samo dugogodišnja donatorica, već i velika prijateljica Grada, koja svake godine svojim doprinosom uvelike pomaže ovu manifestaciju.

Na velikom odazivu Ivanečkom kotliću i ekipa i građana te na svakom prikupljenom euru sa središnje je bine zahvalu uputila upraviteljica Zaklade Grada Ivanca Mladenka Ravenski. 

-Ovo je ovo sjajna priča koja će omogućiti Zakladi da i dalje nastavi sa svojim humanitarnim radom te da napravi puno dobra za bolesnu djecu, ali za odrasle građane u nevolji – poručila je M. Ravenski.

Hvala generalnom sponzoru, Mesnicama Vugrinec d.o.o.

Svakako najveća zahvala i ove godine ide generalnom sponzoru Ivanečkog kotlića  Mesnicama Vugrinec d.o.o., koje su, već tradicionalno, za Ivanečki kotlić donirale više od 150 kg junetine  te po 50 kg svinjske masti i svinjskih nožica (za „duhu“ gulašu). 

Na feštu je svratio i generalni direktor tvrtke Ivica Vugrinec te, vidjevši nevjerojatan štimung i gužvu, izrazio zadovoljstvo što je svojom donacijom pripomogao uspjehu manifestacije, ali i prikupljanju sredstava za Zakladu.

U parku su ga dočekali domaćini, gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i predstavnicima gradskih službi, te mu zahvalili na već godinama dugoj suradnji kojom prati ovu veliku ivanečku humanitarnu i zabavnu manifestaciju.

U mali znak zahvalnosti, g. Vugrincu je M. Batinić poklonio ivanečki suvenir Planinarski ruksak, što je gosta ugodno iznenadilo. Posebno veseli što se g. Vugrinec priključio druženju, pri čemu je prvo svratio kod ekipe Udruge 104. brigade – Ivanečke bojne, koju već nekoliko godina pojačano sponzorski pomaže, a koja ga je srdačno dočekala te mu uručila prigodan poklon.

Organizatori: Grad Ivanec i Poslovna zona Ivanec d.o.o.

Generalni pokrovitelj i organizator Ivanečkog kotlića i ove je godine bio Grad Ivanec, uz veliku organizacijsku i logističku potporu Poslovne zone Ivanec d.o.o. 

Manifestaciju je otvorio i zatvorio gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić te uputio zahvale svim ekipama-sudionicama, građanima, ali i timu Grada Ivanca i Poslovne zone koji su odradili iznimno velik i zahtjevan posao u organizaciji ove masovne manifestacije. 

Posebne zahvale uputio je sponzorima koji su svojim poklonima i donacijama omogućili da ova popularna manifestacija, koja iz godinu u godinu sve više raste, prođe u tako lijepoj atmosferi i druženju.

Napominjemo da su od donacija brojnih sponzora sastavljeni bogati poklon paketi koje je šest najboljih ekipa ponijelo sa sobom, za sjećanje na ovu, tradicionalno najveseliju manifestaciju u sklopu Dana grada. Svakoj ekipi Grad je donirao i brendiranu pregaču – Ivanečko kotlić 2024.

Posebne zahvale idu i Ivkomu d.d, čiji su djelatnici odradili itekako zahtjevan posao oko dovoza i postavljanja suncobrana, stolova, štandova itd.

Svim ekipama-sudionicama uručene su pismene zahvalnice, u znak sjećanja na Ivanečki kotlić 2024.

U opuštenoj atmosferi

Ivanečki kotlić i ove se godine potvrdio kao najveće zabavno druženje Ivančana i njihovih gostiju. A druženje je, baš kako i treba biti za Dan grada, proteklo u opuštenoj atmosferi i dobrim emocijama. U badnjevima s hladnom vodom hladili su se demižoni i pive, stolovi su bili puni narezaka, kobasica,pohanaca, špeka, kolača i drugih finih stvari za prigristi; majstori kuhari znalački su se okupljali oko kotlića, isprobavali i dodavali, rječkali se oko toga što treba a što ne, a svaka ekipa imala je svoje tajne spremanja gulaša.

Atmosfera je bila za pamćenje, a odlično je poslužilo i vrijeme. 

Velik broj posjetitelja odazvao se akciji Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća Kaj sad? Medicinski djelatnici građanima su besplatno mjerili tlak i šećer u krvi te provodili test spirometrije, a sve u cilju prevencije i detekciji simptoma eventualnih plućnih bolesti. Akcija se pokazala kao pun pogodak, a za testiranje se čekalo u redu.

Sjajan glazbeni štimung i ove su godine priredili Faringaši iz Prigorca koji su domaćom glazbom i vlastitim hitovima zabavljali publiku i brinuli se za dobru glazbenu atmosferu.Dečki, bili ste odlični!

Priredbu je vodila popularna televizijska voditeljica Andreja Loparić.

Hvala svima i doviđenja na Ivanečkom kotliću 2025. godine!

 

print