Novosti

SABOR UDVDR-A VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Branku Družiniću još jedan mandat na čelu županijskih dragovoljaca i veterana

Ponedjeljak

U nazočnosti delegata i predstavnika brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u prostorijama Lovačkog doma Šumski zec u Margečanu održan je izvještajno-izborni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Varaždinske županije.

Izvještavajući o radu u prošloj godini, predsjednik Branko Družinić potrudio se da iznimno opširno izvješće nazočnima prezentira u sažetom obliku. No, i pored toga, predočio je velik opseg aktivnosti kojima ova udruga obilježava sve dane i datume iz Domovinskog rata i povijesti stvaranja hrvatske državnosti te događanja u kojima su i sami sudjelovali.

Družinić je ove godine poseban naglasak stavio na održavanje edukativnih predavanja za mlade o Domovinskom ratu te naglasio da su timovi ogranaka u Ivancu i  Maruševcu dobili dopusnice za održavanje predavanja za učenike u školama. Tako je u 2023. godini održano 25 predavanja za nekih 750-800 učenika i njihovih učitelja. 

Usto, osvrnuo se i na širok raspon provedenih sportskih susreta, humanitarnih aktivnosti, na hodočašća u marijanska svetišta te na suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, komu su uspješno kandidirali 6 projekta. 

Naglasio je i dobru suradnju sa čelnicima JLS-ova, s kojima također uspješno provode razne projekte. Istaknuo je i poseban uspjeh Ogranka Ivanec, koji je, zahvaljujući donacijama brojnih osoba i tvrtki, uspio urediti i aktivirati Memorijalni centar Domovinskog rata, u čije je uređenje utrošeno oko 70.000 €.

Osvrnuo se i kontinuiranu brigu o braniteljima i članovima njihovih obitelji, na način da u suradnji s resornim ministarstvom za studente i maturante nabavlja informatičku opremu.

Na isti način, najavio je, nastavlja se raditi i u 2024.

Saboru branitelja nazočio je i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Pozdravljajući branitelje, istaknuo je kako veseli tako velik odaziv udruga koje okuplja UDVDR. Osvrćući se s perspektive Grada na njihov rad, istaknuo je UDVDR Ivanec kao onu udrugu koja svojim brojnim aktivnostima i inicijativama prednjači u odnosu na druge te najaktivnije promiče braniteljski „brand“. 

U tom kontekstu naglasio je Memorijalni centar u Ivancu kao velik projekt UDVDR-a – Ogranka Ivanec, koji će, najkraće rečeno, omogućiti da se ne zaboravi išta od istine o Domovinskom ratu. Ističući da su svi okupljeni, bez razlike na to iz koje udruge dolaze, prije svega, branitelji, istaknuo je potrebu takvog jedinstva, jednako kao što je bilo i 1991.

U ime domaćina, LD-a Šumski zec i UDVDR-a Ivanec, sve okupljene pozdravio je Zvonimir Grđan, voditelj Memorijalnog centra DR Ivanec.

U nastavku sabora, koji je vodio predsjedavajući radnog predsjedništva Ljudvek Cikač, prihvaćena su izvješća svih radnih tijela. Za predsjednika županijskog UDVDR-a ponovno je izabran Branko Družinić, a za potpredsjednike Lj. Cikač i Slavko Čečura. 

Izabrani su i novi članovi Središnjeg i Nadzornog odbora te Suda časti.

Zahvalnice za doprinos radu i promociju udruge uručene su Ivici Falatu i Josipu Kosovcu iz Novog Marofa, Zlatku Premužiću i Stjepanu Posavcu iz Maruševca i Anđelku Biškupu iz Ogranka Ivanec. Saboru su nazočili i izaslanica resornog ministra Marijana Breški, izaslanik župana Robert Puja, predsjednik Gradskog vijeća Ivanec donator UDVDR-a Zdenko Đuras i dr.

print