Novosti

U POVODU DANA GRADA I 24. LIPNJA, BLAGDANA SV. IVANA KRSTITELJA Ivanečki župnik vlč. T. Kosec u župnoj crkvi predvodio svečanu misu

Utorak

Svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi u Ivancu predvodio župnik vlč. Tihomir Kosec uz asistenciju đakona vlč. Krunoslava Sajka, vlč. Antuna Goreka i mladomisnika Timoteja Inkreta, jučer je proslavljen 24. lipnja, blagdan sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika Ivanca, koji se slavi kao Dan grada.

  U skladu s dugogodišnjom tradicijom, svečanoj misi nazočilo je i gradsko vodstvo – gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras te pojedini gradski vijećnici i predstavnici gradske uprave. Njih je vlč. Kosec na početku mise posebno pozdraviokao one koji vode Grad i brinu se o dobrobiti svih građana.

Vlč. Kosec svoju je propovijed posvetio Sv. Pismu; prorocima koji su djelovali u ime Božje te, u vremenima kada su ustanovili da u narodu nema poštivanja Boga, ali ni tjelesnog i duhovnog integriteta osoba, pozivali ljude da se vrate na pravi put; o svjedočanstvima ljudi koji su doista postojali te, kao suvremenici, zapisali velika i važna događanja kojima su svjedočili.  

Osvrćući se na rođenje i djelovanje sv. Ivana Krstitelja, kojeg je Isus nazvao „najvećim rođenim od žene“, naglasio je i duboku simboliku Božjeg milosrđa, kada je njegov otac Zaharija nakon devetomjesečne nijemosti opet progovorio i hvalio Boga.

Naglasio je da je Ivan bio Glas u pustinji koji je opominjao da on nije Mesija te da Onome koji dolazi nije dostojan sagnuti se ni odriješiti mu remenje na obući. 

-Molim sv. Ivana Krstitelja da nam po njegovoj molitvi Istina bude bliža i da nam savjest bude čista. Jer nema veće sreće nego znati da si postupio ispravno i da mirne savjesti možeš leći u krevet i zaspati – zaključio je vlč. Kosec te pozvao na molitvu za sinergiju duhovnog i materijalnog te za daljnji napredak našega grada.

Na kraju mise svim župljanima mladomisnički blagoslov udijelio je vlč. Timotej Inkret iz župe Maruševec, koji je prije nekoliko dana u varaždinskoj katedrali zaređen za đakona.

Nakon završetka euharistijskog slavlja, vlč. Kosec je s đakonom vlč. Sajkom primio vodstvo Grada i gradske vijećnike goste u prostorima župnog ureda, gdje se u ugodnoj atmosferi porazgovaralo o raznim temama. 

Misa na Ivančici

Dodajmo ovome da je u nedjelju, 23. lipnja, održano i tradicionalno misno slavlje u novosagrađenoj kapelici sv. Ivana Krstitelja na Ivančici. Misu na Ivančici predvodio je đakon vlč. Krunoslav Sajko, a odazvao joj se veći broj izletnika i planinara, koji se već dugi niz godina, i puno prije negoli je kapela bila sagrađena, tradicionalno okupljaju na misnom slavlju na vrhu planine. U organizaciju se i ove godine uključio HPD Ivančica.

print