Novosti

NA GRADSKOJ ČESTICI U JEROVCU Počela gradnja i uređenje prve meteorološke postaje na području grada Ivanc

Četvrtak

Na čestici u vlasništvu Grada Ivanca u Jerovcu počeli su radovi na uređenju prve automatske meteorološke postaje. Ova postaja dio je velikog projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže METMONIC financiranoj iz EU fondova, a koju u Hrvatskoj provodi Državni hidrometeorološki zavod.

Dogovor o tome postignut je u Gradskoj vijećnici, na sastanku gradonačelnika Milorada Batinića s glavnim ravnateljem DHMZ-a Ivanom Güttlerom i suradnicima.

Tom je prilikom dogovoreno da će Grad Ivanec, za potrebe uređenja postaje, DHMZ-u osigurati potrebno zemljište, odnosno, omogućiti mu pravo služnosti na gradskoj nekretnini (livada) u Jerovcu, o čemu je potpisan i ugovor. 

Na njoj će DHMZ postaviti opremu za praćenje meteoroloških prilika i klimatoloških parametara na području grada Ivanca. Automatska dostava podataka omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te donošenja upozorenja na opasne vremenske prilike, s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda. 

Na sastanku u vijećnici gostima je predloženo da razmotre i mogućnost postavljanja meteo postaje na vrhu Ivančice, kao najviše planine Sjevera Hrvatske, što je i prihvaćeno kao projekt za drugu fazu.

print