Novosti

NA INICIJATIVU HČZ IVANEC U Gornjem Viduševcu postavljena i svečano otkrivena spomen - ploča u čast poginulom branitelju Željku Putaru Grdaku

Ponedjeljak

Na inicijativu Hrvatskog časničkog zbora Ivanec postavljena je, a u nedjelju, 14. srpnja, svečano i otkrivana spomen - ploča u čast ivanečkog heroja Domovinskog rata Željka Putara Grdaka, koji je svoj mladi život za Domovinu položio 16. srpnja 1991. godine.

Spomen – ploča postavljena je na pročelju Područne škole Viduševac, u Gornjem Viduševcu, u neposrednoj blizini mjesta Željkova stradavanja.

Postavljanje spomen – ploče financijski je podržao Grad Ivanec. Sisačko – moslavačka županija i Školski odbor Osnovne škole Glina dali su suglasnost za postavljanje ploče, a Grad Glina organizacijski i logistički podržao je svečanost. 

Ploču prekrivenu hrvatskom zastavom otkrila su Željkova braća Juraj i Ivan, a blagoslovio ju je župnik župe Viduševac vlč. Nikola Majcen.

Svečanom otkrivanju spomen - ploče nazočila je Željkova obitelj, njegovi ratni kolege, prijatelji i suborci, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Ispred Grada Ivanca svečanosti je nazočio zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Marko Friščić, a u ime domaćina prisutni su bili gradonačelnik grada Gline Ivan Janković te zamjenik župana Sisačko - moslavačke županije Mihael Jurić.

Ivanec i Glinu vežu tužne spone no prožete čašću i ponosom 

Okupljenima se uvodno obratio Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, ujedno i predsjednik udruge Hrvatski časnički zbor Ivanec.

Pozdravio je Željkovu obitelj, prisutne branitelje i kolege suborce te izaslanstva gradova i županije.

-Željko je prva žrtva Domovinskog rata iz tadašnje općine Ivanec. Svoj ratni put započeo je u veljači 1991. godine, bio je pripadnik 2. GBR Gromovi. U trenutku pogibije imao je 24 godine, došao je u Viduševac boriti se za slobodnu i samostalnu Hrvatsku, a položio je svoj život na oltar Domovine. To je ono najviše što se za Domovinu može dati, upravo zato mi mu danas, ovdje, na mjestu njegove pogibije, odajemo počast i pijetet, a sve kako bi ime ivanečkog heroja Domovinskog rata Željka Putara Grdaka oteli zaboravu - poručio je V. Debeljak.

Okupljenima se ispred Grada Ivanca obratio zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Marko Friščić.

-Grad Ivanec uvijek nastoji poduprijeti svaku gestu koja svjedoči o ulozi naših branitelja u Domovinskom ratu, a naročito onih koji su položili život za Domovinu. Iako Ivanec nije pretrpio razaranja, svoj obol u Domovinskom ratu dali smo kroz cijelu jednu generaciju mladih ljudi, koji su hrabro branili okupirane dijelove Hrvatske, a šestorica njih dala su svoje živote – rekao je Friščić te dodao kako Ivanec i Glinu, nažalost zasada, povezuju tužne spone.

Zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije, Mihael Jurić, podsjetio je da je Sisačko – moslavačka županija druga po broju masovnih grobnica iz Domovinskog rata.

-Ljudi iz cijele Hrvatske branili su naše područje i upravo ste zato vi branitelji zaslužni za slobodnu i samostalnu Hrvatsku koju smo svi željeli, vi ste ju stvorili svojom snagom i zajedništvom – zaključio je Mihael Jurić.

Na ratno vrijeme i stvaranje Hrvatske države osvrnuo se i gradonačelnik Gline Ivan Janković.

-Naše područje je graničarsko i stoljećima natopljeno krvlju. Svi ratovi su ostavili danak pa tako i Domovinski rat u kojem je život na području Gline izgubilo 396 branitelja i civila, među kojima i Željko. Možda prije svojeg dolaska nije ni čuo za Viduševac, ali došao se hrabro boriti za Hrvatsku, a naša je dužnost i obaveza sjećati ga se jer je dao najveću žrtvu – svoj život, a ta je spona prožeta čašću i ponosom – istaknuo je gradonačelnik Janković.

Položeno cvijeće, zapaljene zsvijeće

Po otkrivanju spomen ploče, izaslanstvo grada Ivanca, predvođeno zamjenikom gradonačelnika, položilo je cvijeće i zapalilo svijeće. Cvijeće i svijeće za Željka položili su i predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, a svijeće su zapalili zamjenik župana te gradonačelnik Gline, kao i predstavnici ostalih prisutnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

U spomen na Željka, u župnoj crkvi u Gornjem Viduševcu održana je svečana sveta misa.

print