Novosti

PO 14. PUT Bogatim programom obilježeno Margetje v Margečanu

Utorak

U organizaciji Udruge građana Margareta i DVD-a Margečan, u subotu, 13. srpnja, i nedjelju, 14. srpnja, održano je 14. izdanje najpopularnije manifestacije istočnog područja grada Ivanca „Margetje v Margečanu“.

Dvodnevna proslava započela je svečanim misnim slavljem u čast nebeske zaštitnice sv. Margarete, koje je predvodio fra. Dragan Grizelj, uz margečanskog župnika vlč. Titu Damira Šminitća.

Pod šatorom na Trgu svete Margarete organiziran je bogat zabavno – glazbeni program, no margečanski kraj ni ovog Margetja nije zaboravio na očuvanje tradicije, običaja i povijesti kraja.

Dok je subota protekla u slavljeničkoj atmosferi, uz glazbu glazbenog sastava Duo Ovo i Ono te Remix benda, nedjelja je pokazala raskoš tradicije i baštine koju Margečan ima.

Na Črnoj ribi prikazani su stari zanati pa se tako natepalo sijeno, hoblalo se, klepale su se kose, brusilo se, pripremao se i tradicionalni gulaš, a na vodenici su zanimljive starine izložili članovi Ivanečkog kluba kolekcionara.

Vrijedne margečanske domaćice i ove su godine organizirale natjecanje u pripremi najbolje zljevke. Kušati, ali i glasati, mogli su svi posjetitelji. Najbolju zljevku ispekla je Verica Copak, drugo mjesto pripalo je Katici Copak, dok su treće mjesto podijelile Jelena Bosak i Snježana Kozulić.

Predvečerje je obilježio smijeh i gromoglasan pljesak na nastup stand up komičara Aleksandra Lazića, a za pjesmu i ples do kasnih večernjih sati i zatvaranja ovogodišnjeg Margetja bio je zadužen bend Kockari.

Margetje v Margečanu obišao je i zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Marko Friščić.

Kao i svake godine dosada, Grad Ivanec financijski je i logistički podržao organizaciju Margetja v Margečanu.

Manifestacija je ove godine prepoznata i od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je udruzi Margareta, uz pomoć Projektnog ureda za EU fondove, za sufinanciranje odobren projekt provedbe ove najveće margečanske manifestacije.

print