Novosti

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Izmijenjena Odluka o stipendijama Grada Ivanca, uvedena gradska Riznica, usvojeno niz izvješća

Četvrtak

Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Zdenka Đurasa, a uz prisustvo dvanaest vijećnika, u srijedu, 24. srpnja, u dvorani Poduzetničkog inkubatora održana je 36. sjednica Gradskog vijeća Ivanec.

Nakon redovitog Aktualnog sata na kojemu je gradonačelnik grada Ivanca Milorad Batinić odgovarao na pitanja vijećnika, na dnevnom redu održane sjednice našlo se trinaest točaka, a sve su jednoglasno usvojene.

Izmjena Odluke o stipendijama Grada Ivanca

Na srpanjskoj sjednici tako je donesena Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o stipendijama Grada Ivanca. Prema donesenoj Odluci već u idućem krugu Natječaja za dodjelu stipendija Grada Ivanca za akademsku godinu 2024./2025. dodjeljivat će se četiri vrste stipendija, a to će biti kao i dosada deficitarne stipendije, stipendije temeljem socijalnog statusa, no dodaju se još i stipendije za studente s invaliditetom te za nadarene studente.

-Izmjena Odluke bila je nužna, zadnje odluka donesena je 2015. godine. Novina koju smo uvrstili u novu Odluku je da se posebno boduje i volonterski angažman kandidata, neovisno o vrsti stipendije za koju se kandidat prijavljuje. Nedostatak volontera problem je s kojim se susreće većina udruga pa vjerujemo da će to biti jedan dobar poticaj, a volonterstvo će se tako posebno valorizirati. Dodjeljivat će se i dodatni bodovi za studente samohranih roditelja. Pratili smo potrebe i sugestije studenata i Savjeta mladih te smo Odluku tome i prilagodili – istaknuo je u pojašnjenju predloženih izmjena zamjenik gradonačelnika grada Ivanca Marko Friščić.

Odluka o uvođenju Riznice Grada Ivanca

Na održanoj sjednici iz segmenta gradskog proračuna i financija donesena je Odluka o uvođenju gradske Riznice. Radi se o nacionalnoj inicijativi koja je regulirana zakonom te ju je Grad Ivanec u obvezi uvesti. Uvođenjem Riznice proračunski korisnici, a to su Gradski vrtić „Ivančice“, Knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“ i Muzej planinarstva, više neće imati vlastite račune, već će sredstva biti na zajedničkom računu s cijelim gradskim proračunom, no korisnici zadržavaju autonomiju u korištenju sredstava, ali će gradskom računovodstvu poslovanje i kontrola biti operativno pojednostavljeni.

Problem klizišta, oštećenih prometnica i sigurnosti prometa

Raspravljajući o Izvješću o izvršenju plana djelovanja Grada Ivanca u području prirodnih nepogoda u 2023. godini, istaknuto je kako su u 2023. godini za područje grada Ivanca proglašene dvije elementarne nepogode, od poplava i klizišta.

- Dinamika sanacije dijelom je vezana uz objektivne razloge kao što su ishođenje potrebne dokumentacije i dozvola, no naravno išlo bi brže da imamo više financijskih sredstava. Šteta na prometnicama pod ingerencijom Grada Ivanca procijenjena je na 2.151.000 eura, od države smo dobili svega 5%. Ako i povećamo prihode u proračunu, a s obzirom na naš proračun, jasno je da je riječ o dugogodišnjem ulaganju.

U segmentu sigurnosti, a kroz točku dnevnog reda o Procjeni rizika od velikih nesreća za grad Ivanec, M. Friščić vijećnicima je predstavio planove povezane s prometnom sigurnošću na području grada Ivanca.

Ističe da rotori koji se grade, grade se na kritičnim točkama, a s ciljem da se osigura protočnost i sigurnost u prometu. Također, osvrnuo se i na potencijalnu izmjenu nacionalne zakonske regulative prema kojoj bi tendencija bila da kontrola prometnih prekršaja potpadne pod komunalno redarstvo. Komunikacija i koordinacija s MUP-om i nadležnim službama je kontinuirana, zaključuje Friščić.

Nekretnine na korištenje Turističkoj zajednici i Muzeju planinarstva

Turističko informativni centar prije dvije godine bio je smješten u prostoru Muzeja planinarstva jer nije bilo adekvatnog prostora, no u međuvremenu je izgrađen Centar za posjetitelje Kukuljević te je ured Turističke zajednice preseljen u Centar. Također, Muzej planinarstva je po odluci Gradskog vijeća postao proračunski korisnik čime su stvorene sve formalne pretpostavke da se imovina prenese u vlasništvo ustanove Muzeja planinarstva.

Ostale odluke

Bez rasprave i jednoglasno ivanečki su vijećnici prihvatili Izvješće o ostvarivanju prava iz Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području Grada Ivanca, Izvješće o ostvarivanju prava iz Programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća na području Grada Ivanca te Izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za razdoblje od siječnja do lipnja 2024. godine.

Također, podnesena izvješća komunalne tvrtke Ivkom d.d. obrazložio je direktor Edo Rajh. Riječ je o dva izvješća: Izvješće o radu Davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i Izvješću o poslovanju groblja tvrtke Ivkom d.d. Ivanec, Uprave groblja, za groblja u Ivancu, Prigorcu, Margečanu i Radovanu. Dana izvješća, također, su prihvaćena.

print