Novosti

U CILJU SPREČAVANJA OTVARANJA KAMENOLOMA NA IVANČICI Grad Ivanec Općini Budinščina: U Prostornom planu brišite površine eksploatacijskog polja Siljevec i Obroščica!

Četvrtak

Nakon što je Općina Budinščina na svojim mrežnim stranicama objavila Obavijest o III. izmjenama i dopunama svoga Prostornog plana, promptno je reagirao Grad Ivanec te susjednoj općini podnio zahtjev da iz svog Prostornog plana briše površine eksploatacijskih polja Siljevec i Obroščica, na kojima se planira otvoriti kamenolom. 

Kao što je poznato, Grad Ivanec, cjelokupna javnost te brojne udruge među kojima prednjači Eko udruga „Naša Ivanščica“,rezolutno se protive ovim suludim inicijativama jer otvaranje kamenoloma rezultiralo bi devastacijom Ivančice, uništavanjem flore i faune, ugrožavanjem izvora podzemnih voda te demografskim slomom naselja u neposrednoj blizini kamenoloma, a koja administrativno pripadaju Gradu Ivancu. 

Iako Grad Ivanec nema nikakve nadležnosti niti utjecaja na donošenje Prostornog plana susjedne općine, a niti pak dovodi u pitanje pravo Općine Budinščina da prostorno-planskom dokumentacijom uređuje uvjete svoga razvitka, u zahtjevu koji potpisuje gradonačelnik Milorad Batinić upozorava se da jeGrad Ivanec dužan zastupati i braniti interese svojih građana.

Odnosi se to ponajviše na građane Ivanečke Željeznice i Željeznice, koji žive neposredno uz planirana eksploatacijska polja, a kojima bi otvaranje kamenoloma (miniranje, detonacije, kamioni, prašina, buka) uništilo kvalitetu života i obezvrijedilo njihove nekretnine.

-Imajući u vidu aktivnosti na proglašenju Parka prirode Ivančica, smatramo da ovakvom zadiranju u masiv Ivančice nema mjesta u prostoru. Mineralnih sirovina u potrebnim količinama ima i više nego dovoljno u već aktivnim kamenolomima i šljunčarama na širem području naših županija i stoga podnosimo zahtjev da iz Prostornog plana izbrišete površine eksploatacijskih polja Siljevec i Obroščica – stoji u zahtjevu Grada Ivanca.

Grad Ivanec također sugerira da se prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Budinščina detaljnije ispitaju i analiziraju sve relevantne činjenice vezane uz planiranje istražnih prostora i prostora eksploatacije mineralnih sirovina.

print