Novosti

U VINOGRADU U KLJUČICAMA Stota berba u gorici Ivana Čičeka!

Ponedjeljak

Veselije berbe u goricama i ponosnijeg domaćina od ivanečkog vinogradara Ivana Čičeka – Enca ovog vikenda nije bilo nadaleko i naširoko! S razlogom, jer u Čičekovim goricama u Ključicama u subotu je održana 100. berba zaredom, pa je stoga gazda okupio obitelj i najbliže prijatelje, kako bi na poseban način obilježio ovaj događaj.

Tim se povodom, na poziv domaćina, obilježavanju ove nesvakidašnje obljetnice pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, koji je potom obišao goricu i berače te se s domaćinom zadržao u razgovoru kod ponosa vinograda – sto godina starog trsa smederevke, koji se još uvijek odlično drži i obilno rodi. 

Zasvirali su prigorečki Faringaši, a kolegi vinogradaru čestitke je uputio Željko Đurin, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Peharček Ivanec.

A ponosni domaćin, prepun emocija, svima je zahvalio na dolasku te podsjetio da je cijela ova priča počela još u prosincu davne 1923. godine, kada je Ivanov djed Andrija od Božidara pl. Kukuljevića Sakcinskog kupio ovu goricu. 

Prvu berbu Čičekovi su imali 1924., točno prije 100 godina. Dakako, vinograd je tada bio manji, ali su ga djed Andrija, pa poslije otac Franjo, a onda i sam Ivan dalje širili i dosađivali.

S obzirom na ovakvu povijest vinograda, Ivan se tiho nada da će sve ovo bogatstvo jednog dana predati sinu Goranu, a pošto je tu već i 17-mjesečni unuk Jan, ponosni deda trudi se održati tu iskonsku ljubav prema goricama, kako bi naslijeđenu tradiciju i dalje prenosili u budućnost.

A upravo tome i budućim berbama se potom i nazdravilo za bogatim stolom domaćina i njegovih gostiju!  

Širu reportažu o stotoj berbi donosimo u listopadskom izdanju Ivanečkih novina.

print