Novosti

SANACIJA KLIZIŠTA Ponovno uspostavljena prohodnost i sigurnost prometa u Cvjetnoj ulici u Margečanu

Utorak

Radovi na sanaciji opasnog klizišta koje je Grad Ivanec pokrenuo u Cvjetnoj ulici u Margečanu   napreduju dobrom dinamikom. Izvođač, tvrtka Enigma iz Lepoglave, izvela je glavninu građevinskih radova na sanaciji klizne plohe, čime je omogućena prohodnost ceste i odvijanje prometa, bez opasnosti za sigurnost vozača i vozila. Sada slijede još radovi na postavljanju rubnjaka, asfaltiranju i završnom uređenju.

Podsjećamo, na ovoj dionici aktiviralo se veliko klizište, zbog čijeg je utjecaja prometnica puknula i prepolovila se u duljini od 15-ak metara, pa je zbog strmine na suprotnoj strani promet ovom cestom bio vrlo rizičan i nesiguran. Također, klizište je ugrozilo vodovodnu i plinsku infrastrukturu na ovoj dionici.

Zbog toga, a i zbog činjenice da je ova cesta jedina kojom mještani mogu do svojih kuća i da nemaju neki drugi, alternativni pravac, Grad je sanaciju ovog klizišta uvrstio među prioritetne.

Na području Grada Ivanca trenutačno je 16 aktivnih klizišta, od kojih je nekoliko prioritetnih. Među njima je klizište na nerazvrstanoj cesti na Skradnjaku (Knapić), za koje je u tijeku postupak za izbor izvođača radova i na ovom lokalitetu radovi će krenuti još ove godine. 

Za sanaciju klizišta na nerazvrstanim cestama u Ivancu (UlicaIvanuševec), u Radovanu (Radnička ulica) i Škriljevcu dovršena je izrada projektne dokumentacije, a izrada sanacijskih projekata u tijeku je i za klizišta na drugim nerazvrstanim cestama u Prigorcu, Škriljevcu i Knapiću.

S obzirom da su sanacije klizišta vrlo skupe i u gradskom proračunu nema dovoljno sredstava da bi se svih 16 klizišta moglo sanirati u jednoj godini, Grad Ivanec ovakve projekte redovito kandidira za sufinanciranje Hrvatskim vodama. 

Na žalost, Hrvatske vode svake godine izdvajaju sve manje sredstava za sanaciju klizišta, dok je udio Grada iz godinu u godinu sve veći, odnosno, na gradski proračun pada sve veći teret ovih radova. 

K tome, štete od lanjskih poplava i klizišta na prometnicama u nadležnosti Grada Ivanca iznosile su 2,15 milijuna eura, a za ublažavanje posljedica od prirodnih nepogoda (za područje našega grada bile su proglašene dvije nepogode, na cestama i od klizišta), Grad Ivanec je od države dobio mizernih 5% od ukupno prijavljene štete.

print